
PreZero ansvarar för insamling och hämtning av Swedlogs avfall – från brännbart, wellpapp och plast till organiskt och farligt avfall. På plats finns kärl, containrar och komprimatorer som underlättar hanteringen och säkerställer att avfallet transporteras till behandlingsanläggningar där det sorteras och återvinns enligt gällande lagar och miljökrav.
Mängden brännbart har minskat
– Vi har haft tillgång till löpande rapportering och statistik över avfallsmängder och fraktioner, vilket varit ett värdefullt stöd i vårt hållbarhetsarbete, berättar Maria Ström Søeberg, medarbetare på Swedlog.
– När jag träffade Swedlog för första gången för några år sedan såg jag att det fanns potential att utveckla sorteringen ytterligare, berättar Susanne Öst, säljare på PreZero. Vi började med att installera en komprimator och införa sortering av plastkorgar, mjukplast, plastband och pappersförpackningar. Sedan dess har mängden brännbart minskat avsevärt, och idag har de två komprimatorer – en för wellpapp och en för plastkorgar.
Unik verksamhet med hållbarhetsfokus
Som ensamma i Sverige med att sälja mogna avokados har Swedlog särskilda krav på logistik och resurseffektivitet. Mognadsprocessen sker inifrån och ut, under totalt nio olika cykler, vilket gör att skalet blir hårdare och grönare än avokado mognad med traditionell teknik. Hållbarheten fördubblas och frukterna blir mindre känsliga för oöm behandling, vilket minimerar svinnet i både butik och hemma hos konsumenten. Här spelar även avfallshanteringen en viktig roll.
– PreZero har underlättat vår avfallshantering och gjort det möjligt för oss att leva upp till våra krav på struktur, säkerhet och hållbarhet, säger Maria Ström Søeberg.
Hon är en miljömedveten medarbetare på Swedlog som tillsammans med Susanne drivit sorteringsarbetet framåt.
– Vi har fått en riktigt bra kontakt och hjälps åt för att hitta lösningar som både gynnar miljön och ekonomin, säger Susanne.
Swedlog vill nu utveckla samarbetet ytterligare genom mer kontinuerlig rapportering och gemensam uppföljning av KPI:er och miljömål.
– Vi ser hållbarhet som en central del av vår verksamhet. Nästa steg är att kunna mäta våra framsteg ännu tydligare och fortsätta hitta nya sätt att minska miljöpåverkan, avslutar Leo.
Swedlog utför lagring, förpackning, mogning och sortering av frukt och grönsaker i 2400 kvm stora lokaler i Helsingborg. Sedan 2023 är Swedlog ensamma i Sverige om sitt mogningsrum för avokado och levererar ready-to-eat-avokados till bland andra Ica och Hemköp.